Liefde versus seks, seks versus liefde

Seks hebben en de liefde bedrijven.

Voor de een is het moeilijk voor te stellen; liefde zonder seks, of seks zonder dat er liefde is. Terwijl een ander daarentegen met volle teugen geniet van alleen seks zonder liefde. Hoe zit dit nu? Kun je seks en liefde los van elkaar zien? Of zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden? Natuurlijk kennen we liefde zonder seks als in liefde voor een naast familielid of liefde voor vrienden. Maar in relaties kennen we ook liefde zonder seks. Hoe? Nou, tegenwoordig kennen we meer relatievormen dan alleen de klassieke monogamie. Een open relatie, polyamorie of erotische uitstapjes samen met je partner. Maar we spreken bij al deze vormen nog steeds van een relatie en dus nemen we aan dat er wel liefde is.

Wat als je een goede relatie hebt, met veel zekerheid, rust en stabiliteit maar het bedrijven van de liefde staat inmiddels qua prio helemaal onderaan? Je verlangt naar meer en avontuur. De spanning zoals die er in het begin was, maakt plaats voor geborgenheid en ‘houden van’. Je weet wat je hebt, maar echt opwindend is dat niet. Gevolg: een liefdevolle, stabiele en heerlijke relatie, zonder knallende seks. Dan hebben we het dus ook over liefde zonder seks.

Wees je er gewoon even van bewust dat er evenveel seks zonder liefde bestaat, als liefde zonder seks. Stel dat jij die partner bent, in die liefdevolle relatie maar de spanning is totaal verdwenen. Verliefdheid gaat immers over. Hoe krijg je die dopamine dan terug?

Dat stofje kun je zelf weer opwekken. Laat ik je daarom eens uitdagen.

Beeld je eens in dat je op een erotisch feest staat en iemand anders op jouw partner jaagt terwijl jij dat ziet gebeuren. Ja… je leest het goed. Iemand jaagt op jouw partner en heeft als doel hem of haar mee zijn hol in te slepen om daar een spannend intiem avontuur.

Wat doet dat met jou?

Toch nog eerst even een stukje wetenschap. Ik kan je vertellen dat er twee belangrijke drijfveren zijn voor ons als mens. De eerste is het dagelijkse voedsel wat we nodig hebben. Het tweede is voortplanting. De man is voortdurend op zoek naar mogelijkheden om zijn sperma ergens te doneren en de vrouw zoekt telkens weer naar een man die haar vruchtbaarheid vervult. Uit onderzoek blijkt dat wij niet zelf die keuze maken, maar dat de natuur ons stuurt tot dit seksuele gedrag. Daar waar vrouwen kieskeuriger zijn omdat zij maar een paar eicellen op voorraad hebben, willen mannen zoveel mogelijk hun sperma verspreiden. Zij hebben uiteraard wel een voorkeur.

Als een man namelijk langer dan 8,2 seconden naar een vrouw kijkt, voelt hij zich tot haar aangetrokken. Kijkt hij maar 4 seconden, dan niet. Mannen zijn nou eenmaal jagers en willen snel zijn.  Om de man duidelijk te maken dat zij interesse heeft, is het geven van een oprechte glimlach door de dame het beste. Want hoe mannen ook mogen denken dat zij de jagers zijn, dat zij losgaan op het vrijerspad en een hoge dunk hebben van zichzelf, is er toch aanmoediging voor nodig voor dat zij doorhebben dat ze een kans maken. Vrouwen zijn van nature schone verleidsters en zijn duidelijk in hun lichaamstaal.

Terug naar onze jager met zijn prooi; jouw partner. De jager verleidt zijn prooi, geeft haar aandacht, complimentjes en benadert haar. Ze laat zich verleiden, gaat met hem mee en ze hebben ze seks. Word jij nu jaloers? Of wind het jou op omdat jij je bewust wordt van het feit dat jouw partner nog goed in de markt ligt?

En wat als jij het bent. Een prachtige dame ziet jou zitten en verleidt jou met haar schitterende lach. Je voelt je warm worden van binnen, deze aandacht voelt prettig. Ze komt naar je toe, toont interesse, streelt met haar zachte handen over je schouders en kijkt je aan met haar schitterende ogen.

Misschien herkennen jullie het niet gelijk, maar dat kriebelende gevoel wat je krijgt door deze aandacht wordt veroorzaakt door oxytocine, het knuffelhormoon. Dat hormoon geeft hetzelfde effect als het gebruik van cocaïne of het eten van veel chocolade. Het geeft je een kick. Je voelt je lekker en gewild…. Maar van liefde is hier geen sprake.

Daarnaast zorgt het ervoor dat je relatie een flinke boost krijgt. Je ego wordt aangeraakt, je “oerbrein”  wordt getriggerd: Het is jouw partner en jij wil opnieuw laten zien dat jij de beste bent en dat de liefde tussen jullie het sterkste is. Je sleept je partner aan de haren dat hol uit en bedrijft met haar/hem de liefde. Seks met liefde, liefde met seks. Gunnen en ervaren.

Seks zonder liefde kán dus wat betekenen voor jullie liefdesrelatie. Ze kan de liefde versterken en ook het vurige seksuele verlangen naar elkaar weer doen oplaaien. Intimiteit, huidhonger, mentale bevrediging, allemaal termen die seksuele behoeftes veel meer maken dan alleen maar platte seks.

Ben je getriggerd? Maar is zo’n feest nou net een stap te ver? En wil je wel ontdekken of je de banden van jullie liefde kunt versterken door de seksuele verlangens vrij te laten? Alles stap voor stap, jullie grenzen, jullie wensen….  Overweeg dan eens een professional in te huren.

Mocht u nog vragen hebben dan kunt u natuurlijk altijd contact op nemen met Pink Sheets. Wij helpen u graag!